logoped - 10 sfaturi

Ai observat probabil ca fiecare copil se dezvolta diferit. Abilitatea de a vorbi corect este un aspect al dezvoltarii care difera foarte mult de la copil la copil si tine intr-o mare masura si de mediul exterior, de persoanele care il ingrijesc si care il inconjoara.

Potrivit specialistilor, copilul isi dezvolta limbajul fiind influentat intr-o mare masura de limbajul adultilor din anturajul sau. Alaturi de anturaj dezvoltarea vorbirii depinde foarte mult de practicarea unei vorbiri corecte si de invatare, un proces care incepe chiar din primele zile ale vietii bebelusului.

Specialistul logoped rus Anna Bitiukova le da parintilor 10 sfaturi care, daca sunt urmate, vor ajuta si vor grabi dezvoltarea vorbirii la copii:

1. Vorbeste cu copilul in timp ce faci diferite activitati care poate ca ti se pare banale, cotidiene. Spune-i ce faci in timp ce gatesti, faci curatenie, te/il imbraci, va jucati, va plimbati etc. Spune-i ce faci, ce vezi, ce face el, ce fac alti oameni si ce vede el.

2. Vorbeste-i folosind propozitii corect construite pentru a fi pe intelesul copilului. Mai exact, propozitia pe care o spui trebuie sa fie cu 1-2 cuvinte mai lunga decat a copilului. De exemplu, daca cel mic inca vorbeste in propozitii formate dintr-un singur cuvant, este indicat ca propozitia parintilor sa fie compusa din 2 cuvinte.

3. Pune intrebari deschise, adica intrebari la care nu poti primi raspuns „Da" sau "Nu". Aceste intrebari il stimuleaza pe copil sa foloseasca mai multe cuvinte pentru a da un raspuns. De exemplu, in loc sa-l intrebi „Copilul se joaca?" este mai potrivit sa-l intrebi „Ce face copilul?"

4. Fa o pauza suficient de mare dupa ce pui o intebare sau dupa ce ii spui ceva, astfel incat copilul sa aiba timp sa se gandeasca, sa vorbeasca si sa raspunda la intrebari. Ascultati sunetele si zgomotele. Intreaba „Ce se aude?" Poate fi vorba despre latratul unui caine, suieratul vantului, motorul unui avion etc.

5. Spune-i o povestire scurta, apoi ajuta-l pe cel mic sa spuna el acea povestire tie sau unei alte persoane.

6. Atunci cand un copil foloseste in vorbire foarte putine cuvinte, parintii il pot ajuta sa-si imbogateasca vocabularul cu noi cuvinte. Alege 5-6 cuvinte dintr-o categorie (partile corpului, legume, fructe, jucarii etc.) si numeste-le. Da-i posibilitatea sa le repete si cel mic, insa nu te astepta sa pronunte cuvintele perfect. Incurajeaza-l si continua sa-l ajuti sa invete. Dupa ce invata cele 5-6 cuvinte, poti incepe sa introduci alte 5-6 cuvinte noi.

7. Continua sa adaugi cuvinte zilnic pana cand copilul va cunoaste denumirile majoritatii obiectelor din mediul inconjurator.

8. In situatia in care cel mic spune un singur cuvant, incepe sa introduci expresii. Foloseste cuvintele pe care le cunoaste deja la care adauga culoarea, dimensiunea sau actiunea. De exemplu, cand copilul spune „minge", adauga „mingea mare", „mingea albastra" etc.

9. Transforma in joc intregul proces de invatare a cuvintelor, pentru a fi mai usor receptionat de copil. In lucrul cu copilul urmareste sa-i activezi imitatia limbajului, sa-l ajuti sa-si formeze elementele vorbirii in fraze legate, sa-i dezvolti memoria si atentia.

10. Parintii trebuie sa atraga atentia dezvoltarii vorbirii copilului inca de cand acesta este foarte mic, fara sa considere ca „oricum va vorbi la un moment dat".

ARTICOLE RECOMANDATE
Made on
Tilda